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Initial Written Employee Notification Re: Medical Provider Network  
(Title 8, California Code of Regulations, section 9767.12) 

 
California law requires your employer to provide and pay for medical treatment if you are injured at work.  CRMA has 
chosen to provide this medical care by using a Workers’ Compensation physician network called a Medical Provider 
Network (MPN).  This MPN is administered by InterMed Cost Containment Services Inc.  CRMA’s workers’ 
compensation carrier is Intercare Holdings Insurance Services Inc. This notification tells you what you need to know 
about the MPN program and describes your rights in choosing medical care for work-related injuries and illnesses. 
 
• What is a MPN? 
A Medical Provider Network (MPN) is group of health care providers (physicians and other medical providers) used by CRMA to treat workers injured 
on the job. Each MPN must include a mix of doctors specializing in work-related injuries and doctors with expertise in general areas of medicine. 
 
MPNs must allow employees to have a choice of provider(s).  
 
• How do I find out which doctors are in my MPN? 
 
The MPN contact listed in this notification will be able to answer your questions about the MPN and will help you obtain a regional list of all MPN doctors in your area.  
At minimum, the regional listing must include a list of all MPN providers within 15 miles of your workplace and/or residence or a list of all MPN providers within the 
county where you live and/or work.  You may choose which list you wish to receive.  
 
You can get the list of MPN providers by calling the MPN contact or by going to our website at:  
http://www.intermedccs.com/CRMAmpn 
No password is necessary.  
You also have the right to a complete listing of all of the MPN providers upon request. 
 
• What happens if I get injured at work? 
 
In case of an emergency, you should call 911 or go to the closest emergency room. 
If you are injured at work, notify your Supervisor as soon as possible.  Immediately call the Company Nurse Injury 
Hotline at 1-877-854-6877.  Company Nurse gathers information over the phone and helps you access appropriate 
medical treatment, company nurse will make your initial appointment with a doctor in the MPN.  
 
• How do I choose a provider? 
 
After the first medical visit, you may continue to be treated by this doctor, or you may choose another doctor from the 
MPN.  You may continue to choose doctors within the MPN for all of your medical care for this injury.  If appropriate, 
you may choose a specialist or ask your treating doctor for a referral to a specialist. If you need help in choosing a 
doctor you may call the MPN Contact listed above. 
 
• Can I change providers?   

Important Information about Medical Care if you have a 
Work-Related Injury or Illness 

 

http://www.intermedccs.com/CRMAmpn�


 

District Administration 
Michael A. Berg, Superintendent 

Laurel Ashlock, Ed.D., Assistant Superintendent, Educational Services, Chief Academic Officer · Kelly Porterfield, Assistant Superintendent, Chief Business Officer 
Ketti Davis, Assistant Superintendent, Professional Development · Kevin Wagner, Interim Assistant Superintendent, Human Resources 

Jamie Russell, Administrator, Special Education and Support Services ·Paul Birrell, Director, 7-12 and Adult Education · Karen Garlick, Director, K-6 Education 

 
Yes.  You can change providers within the MPN for any reason, but the providers you choose should be appropriate 
to treat your injury.  
 
• What standards does the MPN have to meet? 
The MPN has providers for the greater CRMA Geographic area..  
 
The MPN must give you a regional list of providers that includes at least three physicians in each specialty commonly 
used to treat work injuries/illnesses in your industry.  The MPN must provide access to primary physicians within 15 
miles and specialists within 30 miles. If you live in a rural area there may be a different standard. 
 
The MPN must provide initial treatment within 3 days. You must receive specialist treatment within 20 days of your 
request. If you have trouble getting an appointment, contact the MPN. 
 
• What if there are no MPN providers where I am located? 
If you are a current employee living in a rural area or temporarily working or living outside the MPN service area, or 
you are a former employee who has ongoing workers’ compensation obligations and who permanently living outside 
the MPN service area, the MPN or your treating doctor will give you a list of at least three physicians who can treat 
you. The MPN may also allow you to choose your own doctor outside of the MPN network. Contact your MPN for 
assistance in finding a physician or for additional information. 
 
• What if I need a specialist not in the MPN? 
If you need to see a type of specialist that is not available in the MPN, you have the right to see a specialist outside of 
the MPN. 
 
• What if I disagree with my doctor about medical treatment? 
If you disagree with your doctor or wish to change your doctor for any reason, you may choose another doctor within 
the MPN. 
 
If you disagree with either the diagnosis or treatment prescribed by your doctor, you may ask for a second opinion 
from another doctor within the MPN.  If you want a second opinion, you must contact the MPN and tell them you want 
a second opinion. The MPN should give you at least a regional MPN provider list from which you can choose a 
second opinion doctor. To get a second opinion, you must choose a doctor from the MPN list and make an 
appointment within 60 days.  You must tell the MPN Contact of your appointment date, and the MPN will send the 
doctor a copy of your medical records.  You can request a copy of your medical records that will be sent to the 
doctor. 
 
If you do not make an appointment within 60 days of receiving the regional provider list, you will not

 

 be allowed to 
have a second or third opinion with regard to this disputed diagnosis or treatment of this treating physician. 

If the second opinion doctor feels that your injury is outside of the type of injury he or she normally treats, the 
doctor's office will notify your employer or insurer.  You will get another list of MPN doctors or specialists so you can 
make another selection. 
 
If you disagree with the second opinion, you may ask for a third opinion. If you request a third opinion, you will go 
through the same process you went through for the second opinion.  
 
Remember that if you do not make an appointment within 60 days of obtaining another MPN provider list, then you 
will not be allowed to have a third opinion with regard to this disputed diagnosis or treatment of this treating physician. 
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If you disagree with the third opinion doctor, you may ask for an Independent Medical Review (IMR).

 

 Your employer 
or MPN contact person will give you information on requesting an Independent Medical Review and a form at the 
time you request a third opinion. 

If either the second or third opinion doctor agrees with your need for a treatment or test, you will be allowed to 
receive that medical service from a provider inside
 

 the MPN, including the second or third opinion physician.  

If the Independent Medical Reviewer supports your need for a treatment or test you may receive that care from a 
doctor inside or outside
 

 of the MPN.  

• What if I am already being treated for a work-related injury before the 
 MPN begins?   
Your employer or insurer has a “Transfer of Care” policy which will determine if you can continue being temporarily 
treated for an existing work-related injury by a physician outside of the MPN before your care is transferred into the 
MPN. 
 
 If you have properly predesignated a primary treating physician, you cannot be transferred into the MPN.  (If you 
have questions about predesignation, ask your supervisor.) If your current doctor is not or does not become a 
member of the MPN, then you may be required to see a MPN physician. 
 
If your employer decides to transfer you into the MPN, you and your primary treating physician must receive a letter 
notifying you of the transfer.  
 
If you meet certain conditions, you may qualify to continue treating with a non-MPN physician for up to a year before 
you are transferred into the MPN.  The qualifying conditions to postpone the transfer of your care into the MPN are 
in the box below. 

 
You can disagree with your employer’s decision to transfer your care into the MPN.  If you don’t want to be 
transferred into the MPN, ask your primary treating physician for a medical report on whether you have one of the 
four conditions stated above to qualify for a postponement of your transfer into the MPN.   
 
Your primary treating physician has 20 days from the date of your request to give you a copy of his/her report on 
your condition. If your primary treating physician does not give you the report within 20 days of your request, the 
employer can transfer your care into the MPN and you will be required to use a MPN physician. 

 
Can I Continue Being Treated By My Doctor? 

 
You may qualify for continuing treatment with your non-MPN provider (through transfer of care or continuity of care) for 
up to a year if your injury or illness meets any of the following conditions: 
 

• (Acute) The treatment for your injury or illness will be completed in less than 90 days; 
• (Serious or chronic) Your injury or illness is one that is serious and continues for at least 90 days without full 

cure or worsens and requires ongoing treatment. You may be allowed to be treated by your current treating 
doctor for up to one year, until a safe transfer of care can be made.  

• (Terminal) You have an incurable illness or irreversible condition that is likely to cause death within one year 
or less. 

• (Pending Surgery) You already have a surgery or other procedure that has been authorized by your 
employer or insurer that will occur within 180 days of the MPN effective date, or the termination of contract 
date between the MPN and your doctor. 
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You will need to give a copy of the report to your employer if you wish to postpone the transfer of your care.  If you 
or your employer disagrees with your doctor’s report on your condition, you or your employer can dispute it.  See the 
complete transfer of care policy for more details on the dispute resolution process.  
 
For a copy of the entire transfer of care policy, ask your MPN Contact.  
 
• What if I am being treated by a MPN doctor who decides to leave the MPN? 
Your employer or insurer has a written “Continuity of Care” policy that will determine whether you can temporarily 
continue treatment for an existing work injury with your doctor if your doctor is no longer participating in the MPN. 
 
If your employer decides that you do not qualify to continuing your care with the non-MPN provider, you and your 
primary treating physician must receive a letter of notification. 
 
If you meet certain conditions, you may qualify to continue treating with this doctor for up to a year before you must 
switch to MPN physicians.  These conditions are set forth in the box above, “Can I Continue Being Treated By My 
Doctor?”    
 
You can disagree with your employer’s decision to deny you Continuity of Care with the terminated MPN provider.  If 
you want to continue treating with the terminated doctor, ask your primary treating physician for a medical report on 
whether you have one of the four conditions stated in the box above to see if you qualify to continue treating with 
your current doctor temporarily.  
 
Your primary treating physician has 20 days from the date of your request to give you a copy of his/her medical 
report on your condition.  If your primary treating physician does not give you the report within 20 days of your 
request, the employer can transfer your care into the MPN and you will be required to use a MPN physician.   
 
You will need to give a copy of the report to your employer if you wish to postpone the transfer of your care into the 
MPN.  If you or your employer disagrees with your doctor’s report on your condition, you or your employer can 
dispute it.  See the complete Continuity of Care policy for more details on the dispute resolution process.  
 
For a copy of the entire Continuity of Care policy, ask your MPN Contact. 
 
• What if I have questions or need help? 

• MPN Contact:  You may always contact the MPN Contact if you need help or an explanation about your 
medical treatment for your work-related injury or illness.  

 
 Name:     Jeff Trussler 
 Title:     Claims Manager  
 Address:   PO Box 40009 Fresno, CA 93755 
 Telephone Number:   (800) 372-8078    
 Email address:   jtrussler@intercareins.com 

 
Employer’s MPN website: http://www.intermedccs.com/CRMAmpn  

 
• Division of Workers’ Compensation (DWC): If you have concerns, complaints or questions regarding the 

MPN, the notification process, or your medical treatment after a work-related injury or illness, you can call 
DWC’s Information and Assistance at 1-800-736-7401. You can also go to DWC’s website at 
www.dir.ca.gov/dwc and click on “medical provider networks” for more information about MPNs.  
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• Independent Medical Review:  If you have questions about the Independent Medical Review process 

contact the Division of Workers’ Compensation’s Medical Unit at: 
DWC Medical Unit 
P.O. Box 71010 
Oakland, CA  94612 
(510) 286-3700 or (800) 794-6900  

 
 
 

 
 
 

 
 

Keep this information in case you have a work-related injury or illness. 
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